Meer weten over psychische klachten?

Meestvoorkomende klachten op een rij

Je vindt voor al deze klachten bij eHealth@Mind een passende behandeling.

Iedereen is weleens bang. Angst is heel normaal en juist gezond. Angst kan echter te hevig worden. Dan is het een belemmering in je dagelijks leven. Er zijn veel verschillende typen angststoornissen.
  • Dwang iemand met een dwangstoornis heeft last van dwanggedachten en/of dwanghandelingen. Dat betekent dat je vaak bezig bent om iets voor de zekerheid te controleren of te herhalen. De angst voor de gevolgen als je dit niet doet zijn zo groot, dat je het gevoel hebt dat je geen keus hebt. Lees meer.
  • Gegeneraliseerde angst Bij een generaliseerde angststoornis ben je voortdurend nerveus en gespannen. Je piekt veel over wat er allemaal mis zou kunnen gaan. Het gepieker kan over allerlei dagelijkse dingen gaan en het is moeilijk om dit in de hand te houden. Dit gaat vaak gepaard met lichamelijke klachten, zoals vermoeidheid, gespannen spieren in je nek of schouders, en hoofdpijn. Ook kun je last hebben van concentratieproblemen. Lees meer.
  • Paniek en agorafobie Bij een paniekstoornis heb je last van paniekaanvallen. Bij een paniekaanval gaat je lichaam ineens ontzettend tekeer, en reageert alsof er nu acuut gevaar dreigt. Dit gaat gepaard met allerlei lichamelijke reacties, zoals hartkloppingen, zweten, druk op de borst, benauwdheid en trillen. Omdat je niet begrijpt waar dit vandaan komt, kun je je zorgen gaan maken over een lichamelijke kwaal (bijvoorbeeld een hartaanval) of over de gevolgen van zo’n aanval (bijvoorbeeld dat je gek wordt of dood gaat). In feite is een paniekaanval echter een vervelende maar onschuldige stressreactie. Paniekaanvallen gaan vaak, maar niet altijd, gepaard met vermijding (agorafobie). Je gaat drukke situaties of andere plekken waar je niet gemakkelijk weg kunt, zoals de bus of de tram, uit de weg. Lees meer.
  • Sociale fobie Iedereen maakt zich wel eens druk over wat anderen van je vinden. Mensen met een sociale fobie doen dit te vaak. Je gaat er dan van uit gaat dat anderen je bekritiseren, niet waarderen of accepteren. Dat kun je in specifieke situaties hebben, zoals als je iets wilt zeggen tijdens een vergadering. Je kan er echter ook last van hebben in heel veel verschillende sociale situaties (in je relatie, vriendschappen, je werk, etc). Lees meer.
  • Specifieke fobie Iemand met een specifieke fobie heeft een intense angst voor een bepaald ding, dier of situatie (bijvoorbeeld spinnen of vliegen). Je weet eigenlijk wel dat de angst die je hebt overdreven of onredelijk is. Toch doe je je best om datgene waar je angstig van wordt, te vermijden. Als je niet wil of kan vermijden, kun je last hebben van intense angst. Er ontstaan dan lichamelijke reacties, zoals zweten, hartkloppingen of een hijgende ademhaling.
Iedereen voelt zich wel eens lusteloos, neerslachtig of in de put. Het kunnen heel normale gevoelens zijn, passend bij tegenvallers of problemen in het leven, die iedereen heeft. Als je deze gevoelens echter tenminste gedurende een paar weken het grootste deel van de dag hebt en je je niet meer over de somberheid heen kan zetten, dan spreken we van een depressie. Lees meer.
Ook wel ‘lichamelijk onverklaarde klachten’ of ‘somatoforme stoornissen’ genoemd. Voel je je ziek? Heb je lichamelijke klachten? Meestal weet de dokter raad. Maar soms is er geen medische verklaring voor pijn, misselijkheid of vermoeidheid. Als klachten aanhouden en artsen er geen verklaring voor vinden, noemen we dit een ‘onverklaarde lichamelijke klacht’ of ‘somatoforme stoornis’. Dat betekent niet dat je lichamelijke klachten ‘psychisch’ zijn of dat het ‘tussen je oren zit’. Je kunt wel erg somber en angstig worden door een aanhoudende lichamelijke klacht waar geen oplossing voor is. Ook kun je bepaalde activiteiten gaan vermijden, waardoor de klacht soms op de lange termijn juist erger wordt. In de behandeling richten we ons dan ook op het leren omgaan met de gevolgen van je lichamelijke klachten.
Als je een schokkende gebeurtenis meemaakt, komen er emoties als verdriet en/of kwaadheid los. Bij mensen met een posttraumatische stress-stoornis blijven die gevoelens ook na verloop van tijd heel hevig. Vaak probeer je situaties die je aan de gebeurtenis doen denken zo veel mogelijk te vermijden. De herinnering aan de gebeurtenis dringt zich echter aan je op, in de vorm van herbelevingen (flash-backs) of nachtmerries. Lees meer.
Langdurig slecht slapen leidt tot slechte concentratie, vermoeidheid, irritatie, spanning of somberheid. Vaak dragen slaapstoornissen op lange termijn bij aan het ontstaan van andere psychische klachten, zoals depressie of angst. Er zijn verschillende soorten slaapstoornissen. Je kunt last hebben van problemen bij inslapen, of vooral bij het doorslapen. Bij slaapstoornis denken mensen vaak aan te weinig slaap. Maar je kunt ook teveel slapen. Lees meer.
Je hebt een verslaving als je zo veel alcohol of drugs gebruikt, gokt of gamet dat het ongewenste invloed heeft op je dagelijkse leven. Als je niet meer kan stoppen of minderen. Als je je vrienden, werk of school verwaarloost. Wij behandelen geen losstaande verslaving. Als je al bij ons in behandeling bent om een andere reden en je hebt een verslaving, dan kunnen we hier wel aanvullend aandacht aan besteden. Voor behandeling van verslaving kun je bijvoorbeeld wel terecht bij: Lees meer.